Przepis na Orzeszki w lukrze

Składniki potrzebne do przepisu: Orzeszki w lukrze

  • fistaszki lub nerkowce niesłone lub migdały bez skórki
  • woda gorąca 1/5-1/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • sok z cytryny opcjonalnie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Orzeszki w lukrze ?

    W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier (można użyć też cukru pudru). Jeśli konsystencja nie będzie kleista, stawiamy na gazie i cały czas mieszając odparowujemy trochę wody.

    Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, wrzucamy orzechy do garnka i obtaczamy w lukrze, a następnie układamy na pergaminie do wystygnięcia polewy.

    * zamiast części wody można użyć adekwatną ilość soku z cytryny.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553