Przepis na Roladki w galarecie

Składniki potrzebne do przepisu: Roladki w galarecie

  • >udka z kurczaka 2 sztuki
  • pieczarki 10 sztuk
  • papryka 1/2 strąka
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • starty żółty ser 1 łyżka
  • >siekana natka pietruszki 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • bulion 1/2 litra
  • żelatyna wg przepisu na opakowaniu
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 50 min.

     

    jak przyrządzić Roladki w galarecie ?

    Udka myjemy, przekrawamy na dwie części i wyjmujemy kości. Nacieramy solą i pieprzem (ewentualnie przyprawą do kurczaka). Pieczarki myjemy (jeśli trzeba to je obieramy), kroimy w dość grube plasterki. Wrzucamy na patelnię i odparowujemy. Trochę podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek, studzimy. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek razem z tartą bułką, serem i natką pietruszki. Dodać jajko wymieszać i doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełniamy części udek i spinamy wykałaczkami (można obwiązać nitką). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na wolnym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną bulionu i dusimy do miękkości pod przykryciem. Udka można też panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety tylko dłużej. W gorącym bulionie rozmieszać żelatynę według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Na półmisek wyłożyć groszek i układać na nim przestudzone roladki (wyjąć wykałaczki). Zalać tężejącą żelatyną. Udekorować.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556