Przepis na Śledzie ze śliwkami i migdałami

Składniki potrzebne do przepisu: Śledzie ze śliwkami i migdałami

  • śledzie 4 szt
  • śliwki 30 dag
  • migdały 1 garść
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 według uznania
  • mleko 2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Śledzie ze śliwkami i migdałami ?

    Śledzie oczyścić, wypatroszyć i sfiletować. Filety namoczyć na 3 godziny w mleku. Umyte śliwki (mogą być mrożone – wtedy wcześniej należy rozmrozić) zalać gorącą wodą i ugotować. Migdały lub orzechy sparzyć obrać ze skórki i posiekać, zostawiając kilka całych do udekorowania. Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

    Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami.

    Najlepiej podawać z białym pieczywem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556