Składniki potrzebne do przepisu: Śledzie ze śliwkami i migdałami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Śledzie ze śliwkami i migdałami ?
Śledzie oczyścić, wypatroszyć i sfiletować. Filety namoczyć na 3 godziny w mleku. Umyte śliwki (mogą być mrożone – wtedy wcześniej należy rozmrozić) zalać gorącą wodą i ugotować. Migdały lub orzechy sparzyć obrać ze skórki i posiekać, zostawiając kilka całych do udekorowania. Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posiekanymi migdałami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.
Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rolmopsy, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i przybrać całymi migdałami.
Najlepiej podawać z białym pieczywem.