Przepis na Śledzie korzenne

Składniki potrzebne do przepisu: Śledzie korzenne

  • >śledź matiasy 1/2 kg
  • olej do zalania
  • cebula 3 szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • >jałowiec ziarna 4 szt
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 szt
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki
  • czosnek 4 ząbki
  • papryka czerwona słodka 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 24 godz.

     

    jak przyrządzić Śledzie korzenne ?

    Matiasy wymoczyć przez min 4 h. Pokroić w paseczki lub dzwonka. Cebulę drobno posiekać zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.

    Wymieszać ze sobą zioła, których nie oszczędzać:

    majeranek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz kolorowy w całości, pieprz zwykły, listek laurowy pokruszony, czosnek przeciśnięty, czerwona papryka. Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze.

    W misce układać warstwami:

    cebulę, zioła, śledzie, cebulę, zioła, śledzie, itd. Na górze powinna być cebula i zioła. Zalać wszystko dobrej jakości oliwą lub olejem. Posypać czerwoną papryką.

    Jeden dzień i gotowe.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553