Przepis na Spaghetti ze świeżymi ziołami i szynką

Składniki potrzebne do przepisu: Spaghetti ze świeżymi ziołami i szynką

  • makaron 400 g
  • masło 40 g
  • mąka 1 łyżka
  • szynka 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 2 szt
  • melisa
  • natka pietruszki
  • bazylia
  • cytryna
  • ser żółty 100 g
  • olej 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • >bulion drobiowy ( może być z kostki rosołowej), 1 szkl
  • sól
  • pieprz
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Spaghetti ze świeżymi ziołami i szynką ?

    Pół łyżki masła ugnieść z mąką, zawinąć w folię, włożyć do zamrażalnika.

    Szynkę pokroić w paski.

    Czosnek i cebulę obrać, posiekać.

    Cytrynę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Zioła opłukać, posiekać.

    Ser pokroić.

    Szynkę podsmażyć na reszcie masła i oleju, wyjąć, na tym samym tłuszczu zeszklić czosnek i cebulę, dodać bulion, cukier, 2 – 3 łyżki soku z cytryny, gotować 3 minuty.

    Masło z mąką zetrzeć na tarce, wrzucić do sosu, gotować 2 minuty.

    Przyprawić.

    Makaron ugotować al’dente, odcedzić.

    Sos podgrzać, dodać szynkę, skórkę z cytryny, zioła, makaron i wszystko razem wymieszać.

    Posypać serem

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556