Jak przyrządzić Panierowane brokuły?

Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Olej do smażenia

Sos do podania (opcjonalnie):

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie brokuła:
    • Brokuła dzielimy na różyczki
    • Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty (al dente)
    • Studzimy w zimnej wodzie
    • Dokładnie osuszamy
  2. Panierowanie:
    • Przygotowujemy 3 miseczki:
    • W pierwszej mąka
    • W drugiej roztrzepane jajka
    • W trzeciej bułka tarta z przyprawami
  3. Smażenie:
    • Rozgrzewamy olej na patelni
    • Różyczki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce
    • Smażymy na złoty kolor z każdej strony

Wskazówki:

  • Brokuł nie może być rozgotowany
  • Dokładnie osuszaj różyczki przed panierowaniem
  • Olej powinien być dobrze rozgrzany
  • Nie przepełniaj patelni

Podawanie:

Wartości odżywcze: Brokuły są bogate w:

  • Witaminę C
  • Błonnik
  • Witaminy z grupy B
  • Minerały
0/5 (0 Reviews)