Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Olej do smażenia
Sos do podania (opcjonalnie):
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Świeże zioła
Przygotowanie:
- Przygotowanie brokuła:
- Brokuła dzielimy na różyczki
- Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty (al dente)
- Studzimy w zimnej wodzie
- Dokładnie osuszamy
- Panierowanie:
- Smażenie:
- Rozgrzewamy olej na patelni
- Różyczki obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce
- Smażymy na złoty kolor z każdej strony
Wskazówki:
- Brokuł nie może być rozgotowany
- Dokładnie osuszaj różyczki przed panierowaniem
- Olej powinien być dobrze rozgrzany
- Nie przepełniaj patelni
Podawanie:
Wartości odżywcze: Brokuły są bogate w:
- Witaminę C
- Błonnik
- Witaminy z grupy B
- Minerały