Przepis na Dżem wiśniowy

Składniki potrzebne do przepisu: Dżem wiśniowy

  • wiśnie 5 kg
  • cukier 1,5-2 kg
  • >żelfix 3 opakowania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
    Czas przygotowania: 90 min.
    Czas gotowania: 20 min.

     

    jak przyrządzić Dżem wiśniowy ?

    Wiśnie umyj i przebierz, usuń ogonki a następnie wydryluj.

    Wrzuć do szerokiego garnka o grubym dnie, dodaj cukier i przesmaż.

    Wystudź.

    Na drugi dzień można wiśnie zmiksować jeśli chcemy otrzymać gładki dżem bez widocznych owoców.

    Ja postanowiłem zrobić dżem z kawałkami owoców.

    Przygotuj słoiki: wyszoruj porządnie, sprawdź nakrętki.

    Wyparz słoiki wrzątkiem.

    Zimne wiśnie wymieszaj z żelfixami (można oczywiście zrobić dżem bez dodatku żelfixu, wtedy jednak trzeba owoce długo smażyć, a wtedy traci się większość witamin) i gotuj 2-3 minuty.

    Nalewaj gorący dżem do gorących słoików i szybko zakręcaj.

    Odstaw na ręczniku, przykryj kocem i zostaw do wystudzenia.

    Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdź czy wszystkie słoiki ‘złapały’.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556