Przepis na Drożdżówki z kremem i konfiturą

Składniki potrzebne do przepisu: Drożdżówki z kremem i konfiturą

  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • margaryna 6 dkg
  • cukier 1/3 szklanki
  • drożdże 3 dkg
  • żółtka 2 sztuki
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Drożdżówki z kremem i konfiturą ?

    Na ciasto:

    drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać letnie mleko, wsypać łyżkę mąki, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać rozczyn, dodać cukier, żółtka i roztopioną margarynę oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto i odstawić je ciepłe miejsce by wyrosło.

    Na krem:

    mleko wymieszać ze śmietaną, (1/2 szklanki odlać), zagotować mieszając. Odlane mleko ze śmietaną wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, wlać do wrzącego mleka ze śmietaną, zagotować, odstawić do wystygnięcia.

    Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, formować kulki, spłaszczać je, robiąc w środku wgłębienie. Wypełnić je budyniem, ułożyć w odstępach na natłuszczonej blaszce i wysypanej tartą bułką, piec w temp. 180 stopni C około 40-50 minut.

    Nadzienie budyniowe w upieczonych i wystudzonych drożdżówkach udekorować konfiturą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553