Składniki potrzebne do przepisu: Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Dżem z aronii, jabłek i gruszek ?
Aronie zbieram z krzaczka i wkładam do zamrażalnika przynajmniej na 24h. Zamrożoną aronię zalać 1 szkl. wrzątku i gotować 15 min.
Dodać połowę jabłek i połowę gruszek, cukier i gotować wszystko 30 min. Pozostawić w garnku na 1 dzień.
Następnie dodać resztę jabłek, gruszek i gotować, aż masa nabierze szklistości. W czasie gotowania co jakiś czas zdejmować powstającą na powierzchni pianę (szumowiny).
Gorący dżem nakładamy do słoików, pasteryzujemy ok 15 minut, słoiki stawiamy do góry dnem, następnie odwracamy słoiki by „zassały.