Przepis na Kumkwaty na ostro

Składniki potrzebne do przepisu: Kumkwaty na ostro

  • cytryny 2 szt
  • >kumkwaty 450 g
  • >łodyga trawy cytrynowej 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Kumkwaty na ostro ?

    Syrop: cukier rozpuścić w occie na średnim ogniu, dodać kardamon, kwiat muszkatołowy i ziarna kopru. Mieszać, dopóki płyn się nie wyklaruje i nie zacznie wrzeć.

    Cytryny obrać i pokroić w plasterki. Owoce włożyć do dużego rondla i zalać wodą. Dodać trawę cytrynową i gotować na małym ogniu 10 minut. Owoce odcedzić i odstawić, wyciągnąć trawę. Zalać je syropem, a następnie dolać tyle odsączonego płynu, by zakryć owoce. Gotować na małym ogniu, aż cytryny staną się przezroczyste. Kumkwaty i plasterki cytryny wyciągnąć z rondla i umieścić w słoikach. Owoce zalać syropem, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej miesiąc, by owoce przeszły marynatą.