Przepis na Malinowy dżem

Składniki potrzebne do przepisu: Malinowy dżem

  • maliny 1 kg
  • cukier 1,5 kg
  • płatki migdałowe 4 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Malinowy dżem ?

    1. Maliny przebrać. Owoce opłukać i osuszyć. Wymieszać z cukrem. Przełożyć do płaskiego, szerokiego rondla o grubym dnie. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, aby maliny puściły sok.

    2. Następnie dołóż płatki migdałowe. Smażyć konfitury na wolnym ogniu przez 20 min. Nie mieszać ich, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem. Łyżką cedzakową zbierać tworzącą się na powierzchni pianę.

    3. Gorące konfitury przełożyć do słoików, zamknąć.

    Słoiki ustawić do góry dnem i wystudzić.