Przepis: Dorsz w sosie z oliwkami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przygotowaćDorsz w sosie z oliwkami ?
Filety skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na około 10 minut. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju a gdy będzie szklista dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie, keczup, przyprawy i dusić kilka minut. Następnie zdjąć z ognia. Dodać odsączone i pokrojone w cienkie plasterki oliwki i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce np do lekko podgrzanego piekarnika. Filety lekko obsuszyć i panierować w mące wymieszanej z solą i pieprzem lub jak ktoś woli z przyprawą do ryb i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Gotowe filety ułożyć na półmisku i polać gorącym sosem i natychmiast podawać.