Przepis: Dorsz w szpinaku
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćDorsz w szpinaku ?
Jajka przekroić na pół.
Cebule obrać, pokroić w kostkę.
Pory umyć, drobno pokroić. 2,5 łyżki margaryny rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę i pory, dusić przez kilka minut pod przykryciem.
Zdjąć pokrywkę, odparować, przyprawić solą, ponownie przykryć, dusić 20 minut.
Szpinak przebrać, umyć, gotować 2 minuty w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą, osączyć.
Włoszczyznę oczyścić, umyć.
Filety, włoszczyznę, listek laurowy i tymianek zalać w rondlu zimną wodą, posolić.
Doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, zostawić pod przykryciem 5-6 minut.
Pozostałą margarynę rozpuścić w rondlu, dodać sparzony szpinak.
Dusić 5 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
Zdjąć pokrywkę, odparować, wlać 1/3 śmietany, wymieszać.
Pozostałą śmietanę dodać do porów i cebuli.
Konsystencja porów i szpinaku powinna być podobna.
Naczynie żaroodporne wysmarować.
Pory z cebulą (nieco więcej niż 1/2 porcji) ułożyć na dnie, przykryć szpinakiem. Na warzywach ułożyć dorsza.
Pozostałe pory ułożyć wzdłuż ścianek, na nich resztę szpinaku.
Udekorować jajkami i anchois.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 180° C.