Jak przygotować Dorsz z orzechami pinii i selerem?

Przepis: Dorsz z orzechami pinii i selerem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 22min.
Czas przygotowania: 50 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 5 min.
Czas smażenia: 7 min.

Jak przygotowaćDorsz z orzechami pinii i selerem ?

Dorsza myjemy, następnie zdejmujemy skórę z niego, usuwamy ości, suszymy dorsza na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki- większe. olej rozgrzewamy na patelni, smażymy na nim drobno pokrojoną szalotkę i rozgnieciony czosnek przez 5 minut. Dodajemy do tego pokrojony w plasterki seler i smażymy 2 minuty, następnie dodajemy posiekane pomidory i dolewamy wywar rybny- gotujemy, następnie zmniejszamy ogień i sos trzymamy na ogniu 5 minut. Dodajemy po 5 minutach kawałki ryby i gotujemy w sosie przez 10 minut. Na blaszce do pieczenia układamy pestki pinii i prażymy na złoty kolor przez 5 minut na rozgrzanym grillu. Na patelnię dokładamy posiekany estragon, kapary, pestki pinii i podgrzewamy na małym ogniu wraz z rybą. Gotowe danie podajemy z puree ziemniaczanym.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556