Przepis: Karp w szarym sosie – 2
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćKarp w szarym sosie – 2 ?
Sprawionego karpia umyć, natrzeć solą i wstawić do lodówki na 30 minut,
Następnie pokroić w dzwonka.
Seler i cebule oczyścić, umyć i drobno pokroić.
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać warzywa i przyprawy, gotować ok. 15 minut.
Wywar przetrzeć przez sito, wlać piwo, następnie włożyć rybę i gotować 15-20 minut.
Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i przełożyć na półmisek.
Wywar odstawić do wystudzenia.
Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać pokruszony piernik i krótko podsmażyć.
Wlać 500 ml wywaru z ryby i sok cytrynowy, dokładnie wymieszać.
Dodać powidła, cukier, rodzynki i migdały, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Gorącym sosem polać rybę.