Jak przygotować Karp w szarym sosie – 2?

Przepis: Karp w szarym sosie – 2

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćKarp w szarym sosie – 2 ?

Sprawionego karpia umyć, natrzeć solą i wstawić do lodówki na 30 minut,

Następnie pokroić w dzwonka.

Seler i cebule oczyścić, umyć i drobno pokroić.

Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać warzywa i przyprawy, gotować ok. 15 minut.

Wywar przetrzeć przez sito, wlać piwo, następnie włożyć rybę i gotować 15-20 minut.

Ugotowaną rybę ostrożnie wyjąć z wywaru i przełożyć na półmisek.

Wywar odstawić do wystudzenia.

Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać pokruszony piernik i krótko podsmażyć.

Wlać 500 ml wywaru z ryby i sok cytrynowy, dokładnie wymieszać.

Dodać powidła, cukier, rodzynki i migdały, całość doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Gorącym sosem polać rybę.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556