Przepis: Łosoś w sosie holenderskim z puree z kalafiora
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Łosoś w sosie holenderskim z puree z kalafiora?
Kalafiora podzielić na różyczki, opłukać i podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Do kalafiora wlać mleko i gotować do miękkości warzywa. Dodać śmietanę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Kalafiora zmiksować na jednolitą konsystencję.
Krążki łososia oprószyć do smaku solą i pieprzem, usmażyć na oliwie.
Żółtka ubić na pianę z sokiem z cytryny, do smaku dodać sól.
Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące 3 łyżki masła. Na koniec dodać ziarna pieprzu i wymieszać.
Puree z kalafiora wyłożyć na talerze, położyć obok krążki łososia i polać sosem.