Przepis: ryba zapiekana w curry
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić ryba zapiekana w curry?
1. Filety rozmrażamy, dokładnie myjemy, kroimy na niewielkie kawałki. Osączamy na papierowym ręczniku kuchennym i przekładamy na talerz.
Każdy kawałek ryby z obu stron solimy,następnie skrapiamy sokiem z cytryny, obficie nacieramy curry i posypujemy pieprzem cayenne (niezbyt dużo). Przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut w chłodne miejsce, aby ryba dobrze przeszła aromatem przypraw.
2. Naczynie żaroodporne (wielkość w zależności od ilości ryb) smarujemy masłem, układamy filety rybne, a na nich paseczki masła. Naczynie (bez pokrycia) wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok 200’C.
3.Zapiekamy 15-20 minut, aż ryba się zrumieni.Podajemy z frytkami lub ziemniakami pieczonymi i dowolną surówką.