Przepis: Śledzie w oliwie
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Jak przyrządzić Śledzie w oliwie?
Śledzie opłukać, odciąć głowę, płetwy i wąski pasek powłoki brzucha, wypatroszyć pozostawiając mlecz i ikrę, resztę odrzucić. Przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na 12 godzin, zmieniając wodę kilka razy. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć. Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć, wymieszać z oliwą przyprawami, posiekaną natką pietruszki. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Śledzie ułożyć w rondlu przekładając pomidorami, polać przygotowana oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.