Przepis: Zasmażane owoce morza
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Zasmażane owoce morza?
Wszystkie owoce morza starannie myjemy, by usunąć zanieczyszczenia. Kalmara kroimy w krążki, macki pozostawiamy w całości. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Mąkę umieszczamy w misce i łączymy ją solą, pieprzem i bazylią. Owoce morza obtaczamy w mące z misy, aż do całkowitego pokrycia. Następnie wyjąć z misy i ewentualnie strząsnąć nadmierną ilość mąki. Pokryte mąką owoce morza smażymy porcjami w gorącym oleju przez 2- 3 minuty, aż staną się chrupiące. Następnie łyżką cedzakową wyjąć z garnka i pozostawić do odsączenia na papierowym ręczniku. Gotowe owoce morza wykładamy na talerz i podajemy z majonezem czosnkowym (czosnek zmiażdżony plus natka pietruszki posiekana i majonez) i cząstkami cytryny.