Przepis na Marynowane płaty śledziowe z papryką

Składniki potrzebne do przepisu: Marynowane płaty śledziowe z papryką

  • >płatów śledziowych 6-7 szt
  • cebula 2 średnie
  • >listki laurowe 2 szt
  • ziele angielskie 3-4 szt
  • >gorczycy białej 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżka płaska
  • >wody 1 szklanka
  • >octu 375 ml
  • marchewka 1 średnia szt
  • >ogórek kiszony 1 duży (80g)
  • papryka czerwona 1 średnia sztuka
  • >mleko 2 % 1 litr
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
    Czas przygotowania: 100 min.

     

    jak przyrządzić Marynowane płaty śledziowe z papryką ?

    1. płaty moczymy około półtora godziny w wodzie z mlekiem

    2. w tym czasie cebulę kroimy w krążki,marchewkę w talarki

    3. zalewamy wodą,dodajemy cukier listek,ziele,gorczyce gotujemy około 5 minut

    4. następnie wlewamy ocet i zagotowujemy

    5. odstawiamy do ostygnięcia

    6. wymoczone płaty płuczemy,odciskamy z wody

    7. na rozłożony płat kładziemy ostudzoną marchewkę, cebulkę,pasek ogórka,papryki

    8. zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką

    9. układamy w słoiku zalewamy zalewą,wkładamy resztę marchewki i cebulki ,

    10. najlepiej podawać po 2 dniach