Składniki potrzebne do przepisu: Śledzie korzenne
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 24 godz.
jak przyrządzić Śledzie korzenne ?
Matiasy wymoczyć przez min 4 h. Pokroić w paseczki lub dzwonka. Cebulę drobno posiekać zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać ze sobą zioła, których nie oszczędzać:
majeranek, ziele angielskie, jałowiec, pieprz kolorowy w całości, pieprz zwykły, listek laurowy pokruszony, czosnek przeciśnięty, czerwona papryka. Od ilości danego czosnku zależy czy śledzie będą delikatniejsze czy ostrzejsze.
W misce układać warstwami:
cebulę, zioła, śledzie, cebulę, zioła, śledzie, itd. Na górze powinna być cebula i zioła. Zalać wszystko dobrej jakości oliwą lub olejem. Posypać czerwoną papryką.
Jeden dzień i gotowe.