Przepis: Sałatka Jarzynowa z Szynką i Majonezem
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Jak przyrządzić Sałatka Jarzynowa z Szynką i Majonezem?
1. Ziemniaki,marchew,pietruszkę oraz seler opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie(tak by były dość miękkie ale nie rozgotowane),gdy ostygną pokroić w kostkę.
UWAGA!!!
Można gotować już obrane ze skórki ale musimy pamiętać,że stracą wtedy zarówno na wartościach odżywczych jak i smakowych.
2.Por opłukać i pokroić w cieniutkie pół-prążki.
UWAGA!!!
Por można z powodzeniem zastąpić cebulą(ok 1-2 sztuki)
3.Jajka ugotować na twardo i przepuścić przez szatkownicę do jajek.
4.Ogórki pokroić w drobną kosteczkę i pozostawić na sitku do całkowitego odsączenia nadmiaru wody.
5.Wędlinkę pokroić w kostkę a natkę pietruszki drobno posiekać.
6.Wszystkie przygotowane wcześniej składniki połączyć,dodać groszek konserwowy,kukurydzę i majonez wedle uznania,przyprawić do smaku solą i pieprzem,po czym dokładnie wszystko wymieszać.
Smacznego!!!