Jak przyrządzić Zielona sałata do lasagne?

Nasza zielona sałata jest pełna świeżości i smaku, co sprawi, że Twoje danie stanie się jeszcze bardziej wykwintne.

Składniki

Potrzebujesz następujących składników:

  • Świeża zielona sałata (najlepiej liście szpinaku, sałaty rzymskiej lub rukoli)
  • Pomidory koktajlowe
  • Ogórek
  • Czerwona cebula
  • Świeża bazylia
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Ocet balsamiczny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie sałaty

  1. Umieść liście zielonej sałaty w misce i dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą. Następnie osusz je delikatnie za pomocą ręcznika papierowego lub delikatnie wyciśnij z nadmiaru wody.
  2. Jeśli używasz sałaty rzymskiej, pozrywaj liście na mniejsze kawałki. Jeśli wybierasz szpinak lub rukolę, możesz pozostawić liście w całości.

Krok 2: Przygotowanie dodatków

  1. Pokrój pomidory koktajlowe na pół lub w ćwiartki, w zależności od preferencji.
  2. Ogórek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  4. Świeżą bazylię porwij na mniejsze listki.

Krok 3: Składanie sałatki

  1. W dużej misce połącz przygotowaną sałatę, pomidory koktajlowe, ogórek, czerwoną cebulę i bazylię.
  2. Skrop wszystko oliwą z oliwek extra virgin. Pamiętaj, że jakość oliwy ma duże znaczenie, więc wybierz tę najwyższej jakości.
  3. Skrop sałatkę odrobiną octu balsamicznego, który doda jej wyjątkowego smaku.
  4. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 4: Doprawienie

  1. Dopraw sałatkę solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, aby nie przesolić – lepsze jest dodać więcej soli później, jeśli będzie to konieczne.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553