Przepis na Sałatka heart cooler (ochładzacz serc)

Składniki potrzebne do przepisu: Sałatka heart cooler (ochładzacz serc)

  • pomidory 4 duże
  • mięta świeża 10 listków
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • zioła prowansalskie 2 łyżki stołowe
  • >ogórek kiszony twardy średni 1 szt
  • sok z cytryny 2 łyżki stołowe
  • >twaróg chudy 20 dag
  • koperek świeży 2 łyżki stołowe
  • czosnek 3 ząbki
  • majonez dekoracyjny Winiary 0,5 szklanki
  • >jogurt kremowy 0,35 litr
  • >sałata lodowa 4 liście
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Sałatka heart cooler (ochładzacz serc) ?

    Sos cooler: Ogórek posiekać nożem na wiórki cieńsze od zapałki. Koperek również posiekać bardzo drobno. Czosnek utrzeć. Czosnek, ogórek i koperek dodać do jogurtu. Wymieszać. Jogurt połączyć z majonezem i dokładnie utrzeć całość razem. Dosolić i dopieprzyć do smaku. Sos jest bardzo trwały. Przygotować na min. 4 godziny przed podaniem, najlepiej dzień wcześniej. Schłodzić w lodówce.

    Pomidory pokroić w ósemki lub mniejsze cząstki, sałatę pokruszyć i dodać do pomidorów.

    Skropić całość sokiem z cytryny i odstawić na 5 minut. Twaróg chudy pokruszyć na osobnym talerzu dość drobno, obsypać ziołami prowansalskimi (dość solidnie). Wymieszać z sałatą i pomidorami. Na końcu dodać przygotowany schłodzony sos i listki świeżej mięty. Wymieszać całość i podawać na stół.

    Miętę dodajemy tylko do potrawy podawanej na stół. Przechowujemy sałatkę bez mięty.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553