Wykwintna sałatka warstwowa z burakami i makrelą – efektowna przystawka

Czas przygotowania: 45 minut Porcja: 4-6 osób

Składniki:

  • 3 ugotowane buraki
  • 2 wędzone makrele
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 2 marchewki (ugotowane)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 1 duża cebula
  • 200 g majonezu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników:
    • Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach
    • Ziemniaki ścieramy na tarce
    • Marchewkę ścieramy na tarce
    • Makrele obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy
    • Jajka ścieramy na tarce
    • Cebulę drobno siekamy
  2. Układanie warstw:
    • Na dnie płaskiego naczynia układamy starte buraki
    • Następna warstwa to rozdrobniona makrela
    • Kolejno układamy starte ziemniaki
    • Następnie warstwa startej marchewki
    • Na wierzchu układamy starte jajka
    • Każdą warstwę smarujemy cienką warstwą majonezu
    • Każdą warstwę delikatnie solimy i pieprzymy
  3. Wykończenie:
    • Wierzch dekorujemy majonezem
    • Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Wskazówki:

  • Warzywa powinny być całkowicie wystudzone
  • Majonez nie może być zbyt gęsty
  • Warstwy układaj delikatnie, nie uciskając
  • Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem

Podawanie:

  • Schłodzoną
  • Pokrojoną na porcje
  • Z dodatkiem pieczywa
  • Jako przystawkę lub danie główne

Przechowywanie: W lodówce do 48 godzin.

0/5 (0 Reviews)