Czas przygotowania: 45 minut Porcja: 4-6 osób
Składniki:
- 3 ugotowane buraki
- 2 wędzone makrele
- 3 ugotowane ziemniaki
- 2 marchewki (ugotowane)
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 1 duża cebula
- 200 g majonezu
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotowanie składników:
- Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Ziemniaki ścieramy na tarce
- Marchewkę ścieramy na tarce
- Makrele obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy
- Jajka ścieramy na tarce
- Cebulę drobno siekamy
- Układanie warstw:
- Na dnie płaskiego naczynia układamy starte buraki
- Następna warstwa to rozdrobniona makrela
- Kolejno układamy starte ziemniaki
- Następnie warstwa startej marchewki
- Na wierzchu układamy starte jajka
- Każdą warstwę smarujemy cienką warstwą majonezu
- Każdą warstwę delikatnie solimy i pieprzymy
- Wykończenie:
- Wierzch dekorujemy majonezem
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Wskazówki:
- Warzywa powinny być całkowicie wystudzone
- Majonez nie może być zbyt gęsty
- Warstwy układaj delikatnie, nie uciskając
- Sałatkę najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem
Podawanie:
- Schłodzoną
- Pokrojoną na porcje
- Z dodatkiem pieczywa
- Jako przystawkę lub danie główne
Przechowywanie: W lodówce do 48 godzin.