Przepis: Apetyczny sos brązowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćApetyczny sos brązowy ?
Warzywa obrać, umyć, pokroić w krążki i na małej ilości tłuszczu obsmażyć razem z cielęcymi kośćmi i pozostawionym w całości boczkiem wędzonym. Boczek wyjąć, włoszczyznę i kości zalać wodą i dalej gotować. Cukier przyrumienić na pozostałej ilości tłuszczu, dodać stopniowo mąkę i dalej smażyć. Zrumienionym cukrem z mąką zagęścić rosół, który po dodaniu czerwonego wina, ziarenek pieprzu, przecieru pomidorowego i drobno pokrajanych grzybów należy jeszcze na małym ogniu gotować przez 2-3 godz. Kości wyjąć i sos razem z włoszczyzną zmiksować blenderem. Smacznego.