Przepis: Sos paprykowo-koperkowy
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Sos paprykowo-koperkowy?
Pierś z indyka umyć i pokroić na kwadraty, podsmażyć na oliwie, mięso zdjąć z patelni.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę, czosnek i pokrojoną paprykę czerwoną.
Dusić, aż warzywa będą miękkie, zmiksować całość, potem dodać sos do mięsa, dodać 1 dużą śmietanę 18% i gotową pastę pastella śródziemnomorska z papryką firmy Lisner.
Pozostawić na ogniu kilka minut.
Jeśli będzie bardzo rzadki sos, można dodać łyżeczkę mąki, na koniec dodać pokrojony koperek, przyprawy.
Gotowym sosem polewamy ziemniaki, makaron lub kaszę.