Przepis na Sos pomidorowy

Składniki potrzebne do przepisu: Sos pomidorowy

  • >liście bazylii 5-6 liści
  • natka pietruszki 2-3 gałązki
  • cebula 1 szt
  • seler 3-4 liście
  • >podłużne pomidory „lima” 1 kg
  • liść laurowy 1 szt
  • >mielony tymianek 1/2 łyżeczki
  • sól
  • >pieprz świeżo mielony
  • czosnek 2 ząbki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Sos pomidorowy ?

    Umyj, osusz i posiekaj liście bazylii, pietruszki i selera.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.

    Sparz pomidory, opłucz zimną wodą i zdejmij z nich skórkę.

    Pokrój miąższ w kostkę.

    Zioła i cebulę lekko podsmaż na maśle lub oliwie.

    Dodaj pomidory pocięte w kostkę i krótko podduś.

    Dodaj listek laurowy oraz tymianek i duś całość ok. 1 godziny na małym ogniu.

    W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody.

    Przetrzyj ugotowany sos przez sito i zagotuj ponownie.

    Gotowanie należy zakończyć w momencie uzyskania gęstej, zawiesistej konsystencji.

    Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.

    Dopraw do smaku solą, pieprzem i jeśli chcesz czosnkiem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556