Składniki potrzebne do przepisu: Sos pomidorowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Sos pomidorowy ?
Umyj, osusz i posiekaj liście bazylii, pietruszki i selera.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Sparz pomidory, opłucz zimną wodą i zdejmij z nich skórkę.
Pokrój miąższ w kostkę.
Zioła i cebulę lekko podsmaż na maśle lub oliwie.
Dodaj pomidory pocięte w kostkę i krótko podduś.
Dodaj listek laurowy oraz tymianek i duś całość ok. 1 godziny na małym ogniu.
W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody.
Przetrzyj ugotowany sos przez sito i zagotuj ponownie.
Gotowanie należy zakończyć w momencie uzyskania gęstej, zawiesistej konsystencji.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i jeśli chcesz czosnkiem.