Przepis na Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

Składniki potrzebne do przepisu: Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka
  • seler 2 plastry
  • pomidory 1 puszka
  • bazylia świeża posiekana 2 łyżki
  • oregano świeże posiekane 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • tuńczyk 1 puszka
  • >oliwki Kalamata 1/2 szklanki
  • sól morska do smaku
  • makaron spaghetti 20 dkg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami ?

    Czosnek obrać, umyć i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce. Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażyć czosnek, cebulę, marchew oraz selera.

    Gdy warzywa są miękkie dodać puszkę siekanych pomidorów, sól morską, świeży pieprz oraz bazylię i oregano. Na koniec dać puszkę tuńczyka oraz oliwki kalamata poprzekrawane na połówki.

    Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i kłaść na talerz polewając sosem z tuńczykiem i oliwkami.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556