Przepis na Baranek wielkanocny

Składniki potrzebne do przepisu: Baranek wielkanocny

  • jajka 4 całe
  • masło 20 dag
  • mąka krupczatka 15 dag
  • cukier 15 dag
  • mąka ziemniaczana 5 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • >rum 1 łyżka
  • >sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Baranek wielkanocny ?

    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, rum, sok i skórkę otartą z cytryny, proszek do pieczenia.

    Wymieszać i połączyć z ubitymi na sztywno białkami.

    Wlać do formy w kształcie baranka i upiec w temp 170 C. przez 45 minut.

    Przestudzone ciasto polać lukrem (sok z cytryny utarty z cukrem pudrem) i gęsto posypać wiórkami kokosowymi.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556