Składniki potrzebne do przepisu: Chrzan wielkanocny Zosi
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Chrzan wielkanocny Zosi ?
w garnuszku podgrzewamy cukier z octem tak by cukier się rozpuścił. Studzimy.
Chrzan obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Gdy mieszanina octowa ostygnie zalewamy nią starty chrzan.
I teraz możemy taki chrzan upchać w słoikach i trzymać w lodówce bardzo długo.
A gdy będziemy chcieli od razu go jeść to przechodzimy do kolejnego etapu przygotowań.
Jajka obieramy, żółtka ucieramy z miękkim masłem i łączymy z chrzanem. Białka drobno siekamy i dodajemy do chrzanu razem z śmietaną.
Dokładnie wszystko łączymy. W tej postaci chrzan może stać zdecydowanie krócej – ja podzieliłam sobie starty chrzan na dwie części.
Przygotowałam do jedzenie jedną a później drugą część.