Przepis na Makowa wieża

Składniki potrzebne do przepisu: Makowa wieża

  • śmietanka 30% 1 szklanka
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
    Czas przygotowania: 5 min.

     

    jak przyrządzić Makowa wieża ?

    W przepisie zamiast cukru waniliowego można użyć laski wanilii.

    Mak zalać wrzątkiem, odstawić na noc, osaczyć na sicie, zemleć trzy razy. Z cukru i wody ugotować syrop, do wrzącego syropu wsypać cukier wanilinowy lub drobniutko pokrojoną wanilię, włożyć masę makową, zestawić, dokładnie wymieszać.

    Dodać przygotowane bakalie (rodzynki umyć, jeśli są bardzo suche, namoczyć, osączyć, z orzechów zdjąć skórkę, pokroić) Na okrągłym talerzu lub tacy układać warstwami masę makową na przemian z bezami, by utworzyły piramidkę.

    Śmietankę ubić z wanilią i cukrem, obłożyć masę, udekorować bezami, konfiturami. Podawać deser silnie schłodzony.