Przepis na Mazurek makowy

Składniki potrzebne do przepisu: Mazurek makowy

  • mąka pszenna 250 gr
  • mak 2 szklanki
  • masło 250 gr
  • cukier 200 gr
  • miód 1 łyżka
  • jajka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • cynamon 1 szczypta
  • goździki 1 szczypta
  • orzechy włoskie 50 gr
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
    Czas przygotowania: 80 min.

     

    jak przyrządzić Mazurek makowy ?

    Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy. Następnie odsączamy na sicie i dwukrotnie mielimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę, mak i przyprawy. Zagniatamy ciasto, wałkujemy na prostokątny placek na dużą blachę. Układamy ciasto w formie, posypujemy zmielonymi orzechami. Pieczemy w temp. 180 stopni 50-60 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556