Składniki potrzebne do przepisu: Moczka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Moczka ?
Piernik pokroić w kostkę i rozmoczyć. W garnku zagotować wodę z ok. 300g cukru i dodać suszone śliwki. Pogotować 5 minut i dodać kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i rozmoczony piernik. Mieszając zagotować. Zrobić zasmażkę z 70 g masła i 70 g mąki, dodać do całości , zagotować. Bakalie pokroić, masło zrumienić i wszystko dodać do moczki. Doprawić do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym, przyprawami i odrobiną soli. Wszystko dobrze wymieszać i zagotować. Uważać, aby nie przypalić potrawy. Podawać na ciepło lub zimno w kompotierkach. Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej rozmoczonego piernika i zasmażki.