Przepis na Moczka

Składniki potrzebne do przepisu: Moczka

  • >piernik do ryb wigilijny 1/2 szt
  • masło 150 g
  • mąka 70 g
  • woda 2 L
  • >kompot ze śliwek węgierek 1 szt /1L/
  • >kompot agrestowy 1 szklanka
  • >kompot z jabłek 1 szklanka
  • orzechy laskowe 100 g
  • migdały 200 g
  • rodzynki 150 g
  • >daktyle,figi 200 g
  • cynamon
  • imbir
  • >goździki mielone
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 300-500 g
  • cytryna 1 szt
  • śliwki suszone 200 g
  • >śliwki kalifornijskie 200 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Moczka ?

    Piernik pokroić w kostkę i rozmoczyć. W garnku zagotować wodę z ok. 300g cukru i dodać suszone śliwki. Pogotować 5 minut i dodać kompoty, sparzoną i obraną skórkę z cytryny i rozmoczony piernik. Mieszając zagotować. Zrobić zasmażkę z 70 g masła i 70 g mąki, dodać do całości , zagotować. Bakalie pokroić, masło zrumienić i wszystko dodać do moczki. Doprawić do smaku cukrem, sokiem z 1 cytryny, cukrem waniliowym, przyprawami i odrobiną soli. Wszystko dobrze wymieszać i zagotować. Uważać, aby nie przypalić potrawy. Podawać na ciepło lub zimno w kompotierkach. Jeżeli ktoś lubi można zrobić moczkę gęściejszą, dodając więcej rozmoczonego piernika i zasmażki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556