Przepis na Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

Składniki potrzebne do przepisu: Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego

  • mąka 30 dag
  • mleko 260 ml
  • cukier 10-12 dag
  • żółtka 3 szt
  • masło 10 dag
  • drożdże 2-4 dag
  • sól 1 szczypta
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Moje Wielkanocne baranki z ciasta drożdżowego ?

    Drożdże zalewamy 2 – 3 łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy, odstawiamy do wzburzenia się zaczynu. Żółtka i cukier miksujemy na puszysty krem. Połowę pozostałej mąki, oraz pozostałe mleko (ciepłe) miksujemy , łączymy z żółtkami zmiksowanymi i z cukrem, wlewamy wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsypujemy resztę mąki. Starannie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto nam pięknie wyrośnie wkładamy je do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką foremek na baranki do 3/4 wysokości. Pozostawiamy je w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°c. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie jeszcze przez 10 minut, a potem rozkręcamy foremki i wyjmujemy baranki. Stawiamy spodem na desce, by wyrównać wybrzuszenie. Po obu stronach łebka wstawiamy goździki jako oczy, na szyi wiążemy kokardkę z wąskiej wstążeczki. A z czerwonej szerszej wstążeczki robimy chorągiew, (robimy w środku szerokości 5 – 7 małych nacięć, przez które przeciągamy patyczek do szaszłyków) i wbijamy ją z boku baranka. Dekorujemy bukszpanem, borowiną lub małymi gałązkami żywych lub sztucznych bazi. .. Wstawiamy w zielone wykiełkowane żyto lub rzeżuchę.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553