Składniki potrzebne do przepisu: Potłuczone jaja
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 15 min.
Czas smażenia: 5 min.
jak przyrządzić Potłuczone jaja ?
Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą.
Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy – tniemy zdecydowanym ruchem ręki – pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej).
Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy. Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.
W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.
Rumienimy przez krótką chwilę. Zrumienione połówki doskonale nadają się jako przekąska na zimno oraz na ciepło. Wystarczy w ostatniej chwili włożyć jaja do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 15 minut i gotowe.