Przepis na Śledzie ze śliwkami

Składniki potrzebne do przepisu: Śledzie ze śliwkami

  • >filety śledziowe 1/2 kg
  • śliwki suszone 10 szt.
  • cebula 3 szt.
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • olej
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy 1 szt.
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Śledzie ze śliwkami ?

    Śledzie wymoczyć, odsączyć, skropić octem winnym.

    Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki i udusić w dość dużej ilości oleju.

    Dodać majeranek, posolić, popieprzyć i dodać śliwki.

    Dusić pod przykryciem do momentu, aż cebula i śliwki zmiękną.

    Dodać przecier pomidorowy, liść laurowy i jeszcze chwilę dusić.

    Nakładać przygotowane nadzienie na płat śledzia i zwijać jak rolmopsy – spiąć wykałaczką.

    Układamy tak przygotowane śledzie w słoiku, zalewamy pozostałą resztą sosu i dopełniamy olejem.

    Odstawiamy na dwie doby do lodówki.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556