Czas przygotowania: około 2 godziny Porcja: 8-10 porcji
Składniki:
Do bazy:
- 500 g piernika korzennego
- 200 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
- 100 g suszonych śliwek
- 100 g suszonych fig
- 100 g suszonych moreli
- 2 łyżki masła
- 1 litr piwa ciemnego
- 500 ml kompotu ze śliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- Przyprawy: cynamon, goździki, imbir
Przygotowanie:
- Piernik kruszymy na małe kawałki.
- Bakalie i suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
- W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone świeże owoce i podsmażamy przez 3-4 minuty.
- Wlewamy piwo i kompot śliwkowy, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy pokruszone pierniki, bakalie i suszone owoce.
- Wsypujemy kakao i powidła śliwkowe, dokładnie mieszamy.
- Dodajemy przyprawy: cynamon, goździki i imbir.
- Gotujemy na małym ogniu około 45-60 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wskazówki:
- Piernik powinien być twardy i mocno korzenny
- Możesz regulować gęstość dodając więcej kompotu
- Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą
- Przechowuj w lodówce do 2 tygodni
Podawanie: Moczka podawana jest na zimno jako deser. Tradycyjnie serwuje się ją w czasie świąt Bożego Narodzenia na Śląsku.