Tradycyjny śląski moczka – świąteczny przysmak z piernika

Czas przygotowania: około 2 godziny Porcja: 8-10 porcji

Składniki:

Do bazy:

  • 500 g piernika korzennego
  • 200 g bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych moreli
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr piwa ciemnego
  • 500 ml kompotu ze śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • Przyprawy: cynamon, goździki, imbir

Przygotowanie:

  1. Piernik kruszymy na małe kawałki.
  2. Bakalie i suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone świeże owoce i podsmażamy przez 3-4 minuty.
  4. Wlewamy piwo i kompot śliwkowy, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia.
  5. Dodajemy pokruszone pierniki, bakalie i suszone owoce.
  6. Wsypujemy kakao i powidła śliwkowe, dokładnie mieszamy.
  7. Dodajemy przyprawy: cynamon, goździki i imbir.
  8. Gotujemy na małym ogniu około 45-60 minut, często mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wskazówki:

  • Piernik powinien być twardy i mocno korzenny
  • Możesz regulować gęstość dodając więcej kompotu
  • Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy smaki się przegryzą
  • Przechowuj w lodówce do 2 tygodni

Podawanie: Moczka podawana jest na zimno jako deser. Tradycyjnie serwuje się ją w czasie świąt Bożego Narodzenia na Śląsku.

0/5 (0 Reviews)