Przepis na Kapusta czerwona zasmażana

Składniki potrzebne do przepisu: Kapusta czerwona zasmażana

  • kapusta czerwona 1 kg
  • cebula 1 mała szt
  • jabłka kwaśne 2 szt
  • boczek wędzony 6 – 10 dag
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Kapusta czerwona zasmażana ?

    Kapustę oczyszczamy z wierzchnich, uszkodzonych liści i drobno szatkujemy. Zalewamy wodą (ok 1,5 szklanki), dodajemy drobno posiekaną cebulę, sól do smaku, 1 łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem około 15 – 20 minut.

    Boczek drobno kroimy i podsmażamy, mieszamy z mąka, podprawiamy kapustę.

    Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do kapusty razem z zasmażką i jeszcze razem wszystko krótko gotujemy.

    Kapustę zakwaszamy kwaskiem cytrynowym.