Przepis na Kapusta z grochem

Składniki potrzebne do przepisu: Kapusta z grochem

  • kapusta kwaszona (nieprzekwaszona!) 50 dag
  • olej 2 łyżki
  • >łuskany groch 20 dag
  • cebula 1 szt
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • >liście laurowe 2-3 szt
  • przyprawa gotowa do grochu i fasoli lub do kapusty
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kapusta z grochem ?

    Groch umyć, zalać sporą ilością wrzącej wody, moczyć 3 godz.

    Następnie odcedzić, zalać taką ilością świeżej zimnej wody, by całkowicie go przykrywała.

    Gotować na niedużym ogniu, aż ziarna będą całkiem miękkie.

    Kapustę lekko odcisnąć, posiekać na desce, wrzucić do garnka, zalać wodą (powinna jedynie przykryć kapustę), dodać przyprawy korzenne i gotować 30 min na niedużym

    ogniu bez przykrycia.

    Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć posiekaną cebulę, przykryć, zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 10-15 min, po czym przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać.

    Ugotowany groch lekko odcedzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować, a następnie wymieszać z kapustą.

    Przyprawić wszystko gotową przyprawą do grochu lub kapusty, cząbrem, pieprzem i solą.

    Podawać z ciemnym chlebem.