Składniki potrzebne do przepisu: Ziemniaczane kluski z sosem serowo-bazyliowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Ziemniaczane kluski z sosem serowo-bazyliowym ?
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy się ugotują to przeciskamy gorące przez praskę. Przesiewamy do nich mąkę, dodajemy 1,5 łyżki masła, gałkę muszkatołową i łyżeczkę soli. Robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajka.
Teraz wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą i powstanie gładkie, jednolite i dość miękkie ciasto nie klejące się do rąk.
Z ciasta formujemy gruby wałek, dzielimy go w poprzek na mniejsze porcje a te kroimy na około 1 cm kluseczki. Przetaczamy je po tarce – w celu nadania im wzorków.
Wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła i wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy i wrzucamy kluski, mieszamy i posypujemy startym serem.
Nakładamy od razu porcje klusek na talerze i podajemy.