Przepis na Ziemniaczane kluski z sosem serowo-bazyliowym

Składniki potrzebne do przepisu: Ziemniaczane kluski z sosem serowo-bazyliowym

  • masło 1/2 kostki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Ziemniaczane kluski z sosem serowo-bazyliowym ?

    Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy się ugotują to przeciskamy gorące przez praskę. Przesiewamy do nich mąkę, dodajemy 1,5 łyżki masła, gałkę muszkatołową i łyżeczkę soli. Robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajka.

    Teraz wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą i powstanie gładkie, jednolite i dość miękkie ciasto nie klejące się do rąk.

    Z ciasta formujemy gruby wałek, dzielimy go w poprzek na mniejsze porcje a te kroimy na około 1 cm kluseczki. Przetaczamy je po tarce – w celu nadania im wzorków.

    Wrzucamy porcjami na osolony wrzątek i gotujemy minutę od wypłynięcia.

    Na patelni rozgrzewamy resztę masła i wrzucamy posiekany czosnek. Chwilę smażymy i wrzucamy kluski, mieszamy i posypujemy startym serem.

    Nakładamy od razu porcje klusek na talerze i podajemy.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556