Przepis na Kotleciki ziemniaczano-serowe

Składniki potrzebne do przepisu: Kotleciki ziemniaczano-serowe

  • ziemniaki 1 kg
  • jajka 3 szt.
  • śmietana 18 % 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • bazylia 1 łyżeczka
  • cebula 1 szt.
  • bułka tarta 1 szklanka
  • ser żółty 2/3 szklanki
  • sos pomidorowy 2 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
    Czas przygotowania: 50 min.

     

    jak przyrządzić Kotleciki ziemniaczano-serowe ?

    Ziemniaki, jajka, śmietanę, sól, pieprz, paprykę, cebulę, bazylię, oregano, ser i mąkę ziemniaczaną włożyć do miski. Zacząć wyrabiać powoli, w miarę potrzeby dosypując mąkę. W zależności od ziemniaków możemy zużyć mniej lub więcej mąki. Następnie nabierać duże łyżki ciasta, formować w kulki i spłaszczać w bułce tartej, tworząc okrągły placki. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym.