Składniki potrzebne do przepisu: Letni obiad z bobem i fasolką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.
jak przyrządzić Letni obiad z bobem i fasolką ?
Ziemniaki skrobiemy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut do miękkości, ale tak by ziemniaczki się nie rozpadały.
W drugim garnku gotujemy umyty bób, również w osolonym wrzątku. Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końce, wrzucamy do trzeciego garnka z wrzątkiem. Bób ugotuje się w podobnym czasie jak ziemniaki.
Młodą fasolkę gotujemy krócej, najlepiej al dente.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, wbijamy jajka, smażymy aż białka się zetną, ale żółtka zostaną płynne.
Koperek myjemy i siekamy. Cześć wsypujemy do odcedzonych ziemniaków, drugą połowę dodajemy wraz z masłem do gorącego bobu. Mieszamy.
Na 5 talerzy wykładamy po porcji ziemniaków, bobu i fasolki oraz po jednym jajku.
Podajemy z kefirem.