Przepis na Letni obiad z bobem i fasolką

Składniki potrzebne do przepisu: Letni obiad z bobem i fasolką

  • ziemniaki młode 0,5 kg
  • bób 0,5 kg
  • fasolka szparagowa 0,5 kg
  • jajka 5 sztuk
  • koperek 1 pęczek
  • masło 6 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
    Czas przygotowania: 20 min.
    Czas gotowania: 30 min.
    Czas smażenia: 5 min.

     

    jak przyrządzić Letni obiad z bobem i fasolką ?

    Ziemniaki skrobiemy, myjemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 20 minut do miękkości, ale tak by ziemniaczki się nie rozpadały.

    W drugim garnku gotujemy umyty bób, również w osolonym wrzątku. Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końce, wrzucamy do trzeciego garnka z wrzątkiem. Bób ugotuje się w podobnym czasie jak ziemniaki.

    Młodą fasolkę gotujemy krócej, najlepiej al dente.

    Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, wbijamy jajka, smażymy aż białka się zetną, ale żółtka zostaną płynne.

    Koperek myjemy i siekamy. Cześć wsypujemy do odcedzonych ziemniaków, drugą połowę dodajemy wraz z masłem do gorącego bobu. Mieszamy.

    Na 5 talerzy wykładamy po porcji ziemniaków, bobu i fasolki oraz po jednym jajku.

    Podajemy z kefirem.