Przepis: Fasoleczka po bretońsku
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przygotowaćFasoleczka po bretońsku ?
Fasolę jeżeli jest sucha to moczę całą noc. Ja jednak używam mrożonej, szybciej odchodzi łupka kiedy poleję ją gorącą wodą. Nastawiam 4 litry wody z dodatkiem kostki rosołowej, liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem. Fasolę wrzucam do wody i gotuję.
Kiełbasę i cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju.
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę kroję w kostkę i wrzucam do zupy. Wszystko gotuję do miękkości składników. Wtedy wrzucam do zupy kiełbasę, dodaję przecier pomidorowy.
Zupę doprawiam solą, pieprzem, vegetą i maggi.
Zabielam śmietaną wymieszaną z mąką.
Na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek.