Przepis: Grochówka z kiełbasą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przyrządzić Grochówka z kiełbasą?
Groch przebrać, opłukać, zalać 2 szklankami bulionu. Zagotować, odstawić na 2 godziny.
Do grochu dodać 3 szklanki bulionu (szklankę bulionu zostawić) i wszystko razem ugotować.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy pod koniec gotowania.
Kiełbasę pokroić w paseczki i wrzucić do zupy. Boczek drobno pokroić, stopić na łyżce oleju.
Skwarki przełożyć do zupy. Cebulę obrać, umyć posiekać, podsmażyć na oleju i przełożyć do zupy. Dodać majeranek.
Z oleju i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować z zupą.
Doprawić pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.