Przepis: Zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami?
Pomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę. Obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Cebule obieramy, kroimy w talarki, szklimy na oliwie rozgrzanej w głębokim rondlu. Dodajemy pomidory. Smażymy 4-5 min, oprószamy mąką, rozprowadzamy szklanką zimnej wody. Następnie wlewamy gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Gotujemy 15 min na małym ogniu. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i rumienimy pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo. Gorącą zupę rozlewamy do bulionówek. Podajemy z grzankami. Smacznego.