Jak przyrządzić Zupa pomidorowa idealna?

Składniki

Zanim rozpoczniesz przygotowanie zupy pomidorowej, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne składniki pod ręką:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki papryki chili (opcjonalnie)
  • 150 ml śmietany 18%

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie składników

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Krok 2: Smażenie cebuli i czosnku

  1. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni.
  2. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Smaż na złoty kolor.

Krok 3: Gotowanie pomidorów

  1. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj pokrojone pomidory.
  2. Dus przez kilka minut, aż pomidory zmiękną.

Krok 4: Dodawanie przypraw

  1. Dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól, pieprz, oregano, tymianek i ewentualnie paprykę chili.
  2. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć.

Krok 5: Dodawanie bulionu

  1. Wlej bulion warzywny.
  2. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż zupa nabierze intensywnego smaku.

Krok 6: Mieszanie i kremowanie

  1. Zupa pomidorowa powinna być teraz delikatnie ostudzona.
  2. Przeszłość całą masę przez sitko lub blender, aby uzyskać gładką konsystencję.
  3. Następnie, ponownie podgrzej ją na kuchence.

Krok 7: Dodawanie śmietany

  1. Na koniec dodaj śmietanę, mieszaj i podgrzewaj przez kilka minut.
  2. Sprawdź smak i dostosuj przyprawy, jeśli to konieczne.

Podanie

Podawaj zupę pomidorową gorącą, udekorowaną świeżym natkiem pietruszki. Możesz także podać ją z grzankami lub śmietankowym serem, co nada jej wyjątkowego smaku.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553