Przepis: Zupa pomidorowa z dynią
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Zupa pomidorowa z dynią?
Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Łodygi selera naciowego oczyścić z włókien, opłukać, pokroić w plasterki. Przygotowane warzywa oraz tymianek zalać 750 ml wody. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Zmiksować. Obraną, posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Oprószyć mąką. Dodać zmiksowane pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tabasco. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy. Gotować jeszcze 5-10 min aż dynia będzie miękka. Zupę wymieszać ze śmietaną i posiekanymi listkami bazylii.