Jak przyrządzić Zupa pomidorowa z lanymi kluskami?

Składniki

Aby przygotować zupę pomidorową z lanymi kluskami, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 750 ml wywaru warzywnego
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie

Kroki do przyrządzenia zupy:

  1. Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą miękkie i lekko zarumienione.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, cukier, sól, pieprz, bazylię, oregano i chili. Smaż przez 5 minut, aż pomidory się rozpadną.
  4. Wlej wywar warzywny i gotuj przez kolejne 15 minut.
  5. Przygotuj laną kluskę: W misce wymieszaj mąkę, jajko i odrobinę soli. Powinno powstać gładkie ciasto.
  6. Na rozgrzanej patelni, podsmaż kluski na niewielkiej ilości oliwy z oliwek aż będą złociste.
  7. Dodaj kluski do gotującej się zupy i gotuj przez kolejne 5 minut.
  8. Posyp zupę świeżym koperkiem przed podaniem.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556